Afwerking gevel materialen Vimmo

Welke materialen kan ik gebruiken voor de afwerking van mijn gevel?

03/12/2019
0, 0, 0, 0

De gevelmaterialen bepalen de uitstraling van een gebouw. Want eenzelfde woning in een klassieke gevelsteen of bepleisterd met crepi ziet er totaal anders uit.

Aan keuze is er alvast geen gebrek. Met duizenden verschillende materialen, kleuren en afwerkingen is het aanbod zelfs overweldigend.

Ga naar inhoud

Soorten gevelbekledingen

Bakstenen

Bakstenen blijven een populaire keuze. Dat is helemaal geen verrassing, want er zijn honderden afmetingen, vormen en kleuren om uit te kiezen. Deze mogelijkheden worden verder uitgebreid met verschillende metselverbanden (halfsteens, kruis, staand…) en voegmethoden (klassieke voeg, dunmetselen of verlijmen).

Steenstrips

Steenstrips zijn ideaal voor renovaties. Ze lijken op volle bakstenen, maar zijn veel dunner. Je hebt dus minder ruimteverlies. Steenstrips worden dikwijls gecombineerd met extra isolatie tijdens een gevelrenovatie.

Kalei

Tijdens het kaleien wordt de gevel overschilderd met een kalkverf. Zo verdwijnen imperfecties en krijgt het gebouw een nieuwe uitstraling. Deze techniek is erg geliefd bij mensen die houden van een landelijke uitstraling, maar ook in contrast met een moderne uitbouw is een gekaleide gevel erg mooi.

Crepi

Crepi of sierpleister is een van de meest veelzijdige gevelbekledingen. Want er zijn honderden kleuren om uit te kiezen.

Deze gevelbepleistering zien we zowel bij nieuwbouw als bij renovaties (eventueel in combinatie met isolatiewerken). Soms bepleistert men de volledige woning, soms slechts een klein stukje van de gevel.

Hout

Voor een natuurlijke, warme uitstraling gaat er niets boven hout. Kies dan wel voor hardhout of thermohout. Die zijn goed bestand tegen neerslag en vriestemperaturen. Sommige houtsoorten hebben een natuurlijke vergrijzing die extra karakter geeft aan de woning.

Metaal

Metaal, zoals aluminium, is ook geschikt als gevelbekleding. Vaak dient het als verlengstuk van een buitendeur of garagepoort, zodat die bijna onzichtbaar worden. De voordelen van metaal zijn de lange levensduur en het onderhoudsgemak.

PVC

Op zoek naar een budgetvriendelijke gevelbekleding? Dan is kunststof het overwegen waard. Deze panelen zijn verkrijgbaar in allerlei breedtes, kleuren en motieven. Van een houtlook tot effen stroken; er is voor ieder wat wils.  

Leien

Leien dienen niet alleen als dakbedekking. Ook als gevelbekleding zijn ze een interessante keuze. We maken een onderscheid tussen natuurleien (lange levensduur) en kunstleien (goedkoper).

Welke gevelbekleding is voor mij geschikt?

Het ideale materiaal voor jouw gevel hangt af van drie factoren:

  1. Persoonlijke voorkeur. Of je een gevelmateriaal mooi vindt, is een persoonlijke keuze. Smaken verschillen.
  2. Technische eigenschappen. Daarnaast moeten we rekening houden met de technische eigenschappen van het materiaal; gewicht, onderhoudsgemak, druksterkte, enz.
  3. Budget. Uiteraard speelt ook het budget een rol. Sommige gevelbekledingen zijn goedkoper dan andere.

Onze specialisten adviseren je graag. Maak snel een afspraak om jouw project te bespreken.

Wenst u op de hoogte te blijven?

Bezorg ons dan via onderstaand formulier uw naam en e-mailadres.

Ik heb het Privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.