Natuurlijke of kunststof materialen

Natuurlijke materialen versus kunststof: wat zijn de voor -en nadelen?

03/09/2019
0, 0, 0, 0

De materiaalkeuze bepaalt in grote mate de uitstraling van een interieur. Daarom wordt er zoveel aandacht gespendeerd aan deze selectie tijdens de ontwerpfase.

Doorgaans kunnen we alle mogelijkheden onderverdelen in twee groepen; natuurlijke materialen en kunststoffen. Beide groepen hebben voor- en nadelen. Wij maakten een korte vergelijking.

Ga naar inhoud

Natuurlijke materialen

De voor- en nadelen van natuurlijke materialen op een rijtje:

Voordeel: een warm gevoel

Mensgemaakte materialen, zoals kunststof en metaal, kunnen soms koel aanvoelen. Dat is niet altijd aangenaam. Natuurlijke materialen voelen en ogen veel warmer. Daarom verkiezen heel wat mensen parket boven tegels. Of een lederen eetkamerstoel boven eentje met een zitkuip in kunststof.

Voordeel: ecologisch

De meeste natuurlijke materialen komen van hernieuwbare bronnen. De bomen die men kapt voor de productie van houten meubelen kan men opnieuw aanplanten. En de wol voor een plaid groeit gewoon terug. Hierdoor zijn natuurlijke materialen een ecologische keuze (mits ze duurzaam verbouwd worden).

Nadeel: meer onderhoud

Het nadeel van natuurlijke materialen is dat ze minder onderhoudsvriendelijk zijn. Een massief houten tafelblad is bijvoorbeeld vlekgevoeliger dan eentje in kunststof. Je moet dus iets meer aandacht spenderen aan het onderhoud.

Kunststof

Ook kunststof heeft enkele plus- en minpunten. Een overzichtje:

Voordeel: makkelijk schoon te maken

Heb je wijn gemorst op een kunststof eettafel? Dat is geen enkel probleem. Dit materiaal is namelijk goed bestand tegen vlekken. Het is makkelijk schoon te maken en super onderhoudsvriendelijk – ideaal dus voor gezinnen met kleine kinderen.

Voordeel: grotere kleurvariaties

Kunststof meubels zijn er in alle kleuren van de regenboog. Wit, zwart, rood, geel, groen … noem maar op. Dankzij het grote aanbod is er altijd wel een kleur te vinden die perfect aansluit bij de rest van jouw interieur. Met natuurlijke materialen als hout is dat veel moeilijker.

Nadeel: een koele uitstraling

Kunststof zien we vaak terug in strakke, moderne interieurs. Maar het is eerder zeldzaam in een landelijke woonstijl. Want kunststof oog nu eenmaal heel koel. Voor een warme uitstraling kies je beter natuurlijke materialen. 

Wenst u op de hoogte te blijven?

Bezorg ons dan via onderstaand formulier uw naam en e-mailadres.

Ik heb het Privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.