btw op totaalrenovatie

Hoeveel btw moet ik betalen op een totaalrenovatie?

10/04/2020
0, 0, 0, 0

Voeding, meubelen, kleding… op zowat alle aankopen betaal je btw. Ja, ook op een totaalrenovatie. Toch zijn er heel wat misverstanden omtrent het btw-percentage dat op deze werken van toepassing is. In dit artikel scheppen we duidelijkheid.

Ga naar inhoud

Woningen jonger dan 10 jaar

Ga je een woning renoveren die jonger is dan 10 jaar? Dan geldt het btw-percentage van 21%. Dat komt overeen met de btw op een nieuwbouw.

Woningen ouder dan 10 jaar

Voor woningen die ouder zijn dan 10 jaar is er een verlaagd btw-tarief van 6%. Hieraan zijn enkele voorwaarden verbonden:

  • De woning dient uitsluitend als privéwoning
  • De werken worden rechtstreeks aan de eigenaar gefactureerd
  • De levering en plaatsing van de materialen gebeurt door dezelfde aannemer

Opgelet met een ‘vernieuwbouw’

Sommige verbouwers gaan met hun renovatie wel erg ver. Ze breken een pand bijna volledig af, laten enkele muren staan en plaatsen dan een nieuwe constructie. Gaat het dan om een renovatie (aan 6% btw) of een nieuwbouw (aan 21% btw)?

Helaas bestaan er geen vaste regels om dit verschil duidelijk te maken. Elk geval wordt apart bekeken. Als de fiscus vaststelt dat het om een verdoken nieuwbouw gaat, wordt de 15% ontbrekende btw aangerekend, samen met een boete van 10% op het factuurbedrag.

Om problemen te vermijden is het belangrijk om een gedetailleerd renovatiedossier op te stellen voordat de werken beginnen.

Sloop- en heropbouwpremie

13 Vlaamse steden maken een uitzondering op bovenstaande regel. Zij rekenen 6% btw aan voor woningen die er zo slecht aan toe zijn dat een nieuwbouw de beste optie is. Meer info >

Wenst u op de hoogte te blijven?

Bezorg ons dan via onderstaand formulier uw naam en e-mailadres.

Ik heb het Privacybeleid gelezen en ga hiermee akkoord.